Založ si blog

Nový album Green Day – budeme príjemne prekvapení, alebo nás čaká opäť šedý priemer?

Green Day, kalifornská pop-punk/punk-rocková formácia nedávno oznámila názov a dátum vydania svojho najnovšieho albumu. Revolution Radio bude na pultoch obchodov dostupné od 7.10.2016. Ako verný fanúšik tejto formácie som veľmi zvedavý, čo nám chalani z Oaklandu na novej doske ponúknu.

Už sme mali možnosť vypočuť si prvý singel s názvom Bang Bang. Vyznačuje sa veľmi príjemnou melódiou, ktorá po prvom počutí môže znieť zmätene, zostane však v hlave na dlhý čas. Ostrá gitara podtrhuje dôležitosť toho, čo chcú hudobníci skladbou povedať a môžete si byť istí, že to nie je bežná popová pesnička o láske, či tancovaní v bare. Text je dôležitý v rovnakej miere ako samotná muzika. Ak sa započúvate, zistíte, že frontman B.J. Armstrong je stále zručný textár. (Osobne sa mi páči, ak si texty píšu kapelníci sami, nie ako to je časté hlavne na našej scéne, kde kapelám alebo speváčkam píšu texty iní ľudia.) Táto skladba oslovila ľudí natoľko, že dosiahla vrchol hitparády Mainstream Rock Songs a solídne sa drží aj v ostatných svetových hitparádach. Už dávnejšie na jednom z koncertov pána Armstronga odznela aj pomalšia skladba Ordinary World, ktorá by sa tiež mala nachádzať na novom albume, a tiež v soundtracku pripravovanej snímky s prekvapivým názvom – Ordinary World. Donedávna však táto komédia/dráma niesla názov Geezer.  Jednu z hlavných postáv v tomto filme si zahrá samozrejme Billie Joe Armstrong, ktorý si už v pár snímkach zahral.

Aj keď mnohé jazyky tvrdili, že skladby pripomínajú éru albumu Dookie, ja som skôr toho názoru (a určite nielen ja), že prvý počin dosť pripomína veľmi vydarené časy albumov American Idiot a 21st Century Breakdown.  A to nielen hudobne, ale aj textovo. Frontman Billie Joe Armstrong v jednom  z rozhovorov uviedol, že inšpiráciu našiel v dave protestujúcich ľudí. Môžeme teda naozaj očakávať album plný punkových názorov a protestov proti súčasnej politike? Všetko tomu nasvedčuje.

Novinky o nadchádzajúcom albume zasiahli verejnosť ako blesk z jasného neba. Väčšina hudobnej verejnosti o ničom nemala ani tušenia, je však nutné podotknúť že tí najvernejší fanúšikovia v hĺbke duše cítili, že sa niečo chystá. Bubeník Green Day, pán Tré Cool v rozhovore povedal, že o nahrávaní  albumu nepovedali nikomu z vonku, okrem svojich manželiek.

Po vydaní nie príliš pozitívne prijatej trilógie albumov  ¡Uno!, ¡Dos! a ¡Tré! mala kapela isté problémy, ktoré vyvrcholili protialkoholickým liečením samotného frontmana kapely. Určite si niektorí spomínate na jeho eskapádu počas jedného z koncertov, kde bol kapele postupne uberaný čas na odohranie skladieb. To sa Armstrongovi samozrejme nepáčilo a tak v stave kedy, povedzme si narovinu, nebol úplne triezvy, vynadal najprv usporiadateľom a následne i mladej popovej generácii „hudobníkov“.  Aj keď bolo jeho správanie v istom zmysle pre verejnosť poburujúce, mnohí fandovia kapely, aj keď nesúhlasili s jeho vtedajším stavom, súhlasili s jeho vyjadreniami. Takmer okamžite po tejto udalosti Armstrong nastúpil na rehabilitácie. Problémom pre kapelu bolo aj to, že partnerka basgitaristu Mikea Dirnta bojovala s rakovinou. Našťastie tento boj zvládla, podobne ako aj štvrtý člen kapely – Jason White, ktorého trápili rovnaké problémy.  Bubeník Tré Cool po všetkých týchto problémoch uviedol, že kapela je opäť pripravená rozvíriť vlny v hudobnom oceáne.

Isté vyhlásenia kapely o momentálnych problémoch v Spojených Štátoch a vo svete sme už mali možnosť počuť alebo čítať. Podľa nich a podľa prvého singlu Bang Bang, ku ktorému sa chystá aj videoklip, sa máme na čo tešiť. Ja len dúfam, že kapela nesklame  a poteší svojich fanúšikov kvalitným albumom, či už bude návratom ku koreňom, alebo návratom k rockovým operám s punk-rockovým nádychom. Tak čo, Greendayčatá, tešíte sa?

 


YouTube Direkt

Sluha moderného sveta

01.09.2016

Som syn doktríny nenávisti, vyhostený politickou propagandou a otec možnej nevedomosti, odsúdený partiou kapitalistov. Živý či mŕtvy – spásou vykúpený, brat, čo ku hviezdam mieri. Nebom aj peklom domácich zamietnutý, zabitý syndrómom viery. Žijem pre niečo, čo nepoznám, vyslaný priniesť posolstvo posolstvám, žijem pre smútok, hnev, plač aj bolesť, [...]

Toxikománia

29.08.2016

S tebou aj bez teba som ako závislý, tvoj chlad je pre mňa ako droga, keď ho cítim absolútne nemyslím a neviem či som triezvy, či ako doga. Tvoje oči sú ako metamfetamín. V mojich nervoch sa kvôli nim hneď stratím, tvoje telo je pre mňa ako extáza a nie je to len prázdna fráza. Fráza ako sa dostať k tebe. Čo sa stalo, si ako heroín, ktorý mi pulzuje v cieve. Oh, si ako [...]

A. Sapkowski: Zaklínač – Meč Osudu (recenzia)

29.08.2016

Sadám si do kresla pri krbe, v ruke držiac Meč osudu od Andrzeja Sapkowskeho, vypínam telefón a odhodlane prekonávam moje Hranice možností – áno, som pripravený prečítať celú knihu bez dlhšieho prerušenia. Pripravení? Meč osudu je v poradí druhou knihou o Geraltovi z Rivie, ktorý je zaklínačom – profesionálnym zabijakom príšer. Dalo by sa povedať, [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

gwynbleidd

Len ďalšia Blog.pravda.sk stránka??? Tak to ani náhodou =D

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 7158x
Priemerná čítanosť článkov: 1790x

Autor blogu

Kategórie